Tackle
6-manns
Amerikansk fotball med litt ekstra fart

6-manns fotball ble utviklet i 1934 som et alternativ for små skoler til å stille lag under depresjonen i USA, og er fremdeles et svært populært alternativ i områder hvor skolene ikke har så mange elever. Her i Norge ble 6-manns fotball pratet om for mange år siden, men det har ennå ikke skjedd så mye. AFN vil imidlertid fokusere på denne varianten i forbindelse med etablering av lokale ligaer, da den både er mindre krevende i forhold til antall utøvere et lag bør ha, men også fordi den er mindre spesialisert i forhold til posisjon.
AFN vil benytte NCAAs regler for amerikansk fotball (offisielt regelhefte, viktig, men primært for spesielt interesserte :-), med noen unntak. Disse unntakene er i 6-manns som følger:

  • Hvert lag kan stille med maks 12 spillere til kampstart
  • I tillegg til standardmålene, kan banen også reduseres i størrelse til 40x80 yards
  • 15 yards for nytt første forsøk
  • Alle spillerne er lovlige pasningsmottakere
  • Før ballen krysser startlinjen (LOS) må quarterbacken ha gjennomført en "ren" overlevering av ballen, enten via en hand-off, en pitch eller et kast
  • Fieldgoal er verdt 4 poeng, spark etter touchdown er verdt 2 poeng og løp/kast etter touchdown er verdt 1 poeng

Nå vil de fleste som er litt ukjent med amerikansk fotball finne NCAAs regelbok noe skummel, derfor anbefaler vi å lese Wikipedia sin artikkel om amerikansk fotball først. Den er noe mer forståelig og gir en ganske god innføring i idretten.

6-manns
- - - - - - - - -